Početna / Novosti / DRUGI HRVATSKI RURALNI PARLAMENT

DRUGI HRVATSKI RURALNI PARLAMENT

U zadnjih nekoliko desetljeća raste spoznaja da ruralni razvoj može biti uspješan samo ukoliko je prisutna aktivna uloga lokalne zajednice. Pristupi LEADER/CLLD ugrađeni su u programe ruralnog razvoja država Europske unije te i formalno traže aktivno uključivanje lokalnih dionika u osmišljavanje razvoja ruralnih prostora.

Ruralni pokreti u Europi, iz kojih je proizašla ideja održavanja ruralnih parlamenata, inicijative su nevladinih organizacija koje predstavljaju organizirani pristup pružanju umrežavanja i jačanja kapaciteta. Formiranje ruralnih pokreta motivirano je brojnim problemima s kojima se suočavaju ruralne sredine – od smanjenja broja stanovnika, loše dostupnih javnih usluga do nerazvijene poljoprivrede i općenito slabijih gospodarskih aktivnosti u ruralnom prostoru.

Prvi hrvatski ruralni parlament bavio se jednim od najvećih problema s kojima se suočavaju ruralni prostori u Hrvatskoj i Europi: pitanjem kako zadržati mlade u ruralnim područjima. Organizatori nisu bili u iluziji da će ovakav događaj riješiti ovaj problem, ali zajednički zaključci uobličeni u Deklaraciju prvog hrvatskog ruralnog parlamenta mogli bi tome doprinijeti ukoliko budu ugrađeni u opće politike razvoja.

Tema Drugog hrvatskog ruralnog parlamenta, što će se u proljeće 2017. godine održati u Međimurju, je pitanje suradnja kao preduvjeta cjelovitog razvoja. Pod suradnjom se misli na suradnju dionika ruralne zajednice, suradnju s javnom upravom, s gospodarskim sektorom, interdisciplinarnu suradnju osobito sa istraživačkom i znanstvenom zajednicom te suradnju na prijenosu iskustava i učenje na primjerima dobre prakse.

Check Also

Komisija odobrila milijun eura potpore hrvatskim proizvođačima sjemenskog kukuruza

Europska komisija odobrila je milijun eura vrijedan Program potpore proizvođačima sjemenskog kukuruza zbog otežanih uvjeta …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *