Ne vozim robu u silose i na piste, svaki kilogram prodam zapakiran u svom dvorištu i prodaja traje cijele godine, kaže vlasnik obrta Panjik koji se okrenuo eko proizvodnji i preradi žitarica

Za uspješno bavljenje poljoprivredom, osim ljubavi prema zemlji i prirodi, potrebni su čvrsta odluka, upornost i prilagođavanje zahtjevima tržišta. To dokazuje i Mirko Miladinović iz Koritne koji odavno ima OPG, a prije 16 godina osnovao je i “Panjik – obrt u poljoprivedi i trgovinu” i tako proširio spektar djelovanja. Obrađuje 56 hektara zemlje, što državne u zakupu, što privatne, a pomaže mu i brat sa svoja 42 hektara pa koristeći se zajedničkom mehanizacijom posao obavljaju, kako kaže, lakše i jeftinije.

Kameni mlin za kvalitetnije brašno i bolju iskoristivost

Godinama se bavim ratarstvom i lakše mi je reći što ne uzgajam. Ne sijem klasične ratarske kulture poput pšenice, kukuruza, soje, nego sam se odlučio za ekološki pir, stočni grašak listaš, uljanu rotkvu, faceliju – zanimljivu medonosnu biljku, a uskoro ću i heljdu, lan, bijeli te žuti kukuruz tvrdunac, kao i ječam“, nabraja i dodaje kako je 14 hektara ostavio za konvencionalni uzgoj, a 42 hektara su pod ekološkom proizvodnjom.

Za njega poljoprivreda, naglašava, nije pokušaj niti prolazna zanimacija, nego životni poziv u koji je uključio i ostale članove obitelji, a kojega će nastaviti i njegova djeca. Okretanje ekološkoj proizvodnji prije deset godina bila je odluka oko koje se premišljao. Najviše ga je u prilagođavanju tržištu i novim trendovima zabrinjavalo hoće li se moći učinkovito boriti protiv korova. U tom izazovu, napominje – danas pobjeđuje.

Ima dosta korova, ali imam stroj koji ga čupa dok je mali pa prijeđem njime i dva, tri puta preko usjeva. Tako se njegova pojava dosta smanjuje, a šteta se na kraju ipak ublaži“, kaže napominjući da je uzgoj samo dio njegovog poslovanja, a drugi, važan je prerada i prodaja. Do sada je ustrojio pravi mali pogon, a u tome su mu pomogle potpore Osječko-baranjske županije.

Dekorativni kameni mlin

Već četiri godine koristim se županijskim potporama i vrlo sam zadovoljan. Postupak i papirologija su jednostavni, a pomoć koju dobijem itekako je značajna, osobito za nas koji smo na počecima“, komentira Miladinović koji je do sada kupio pakirnicu za pakiranje zrna, optički sorter, liniju za čišćenje sjemenki nakon žetve, a najnoviji je i kameni mlin za mljevenje ekoloških i konvencionalnih žitarica.

Za tu sam investiciju dobio 30 tisuća kuna od Županije, što je maksimalni iznos potpore. Uz mlin sa sitima koji košta 5.600 eura, kupio sam još opreme te investirao u halu od 450 kvadrata, što me sve zajedno stajalo 70 tisuća kuna“, otkrio je ovaj poljoprivrednik i s posebnim žarom opisao svoju najnoviju investiciju. Riječ je o kamenom mlinu obloženim drvetom, koji privlači pažnju već i svojim dekorativnim izgledom. No važnije od izgleda je, kaže, činjenica da će proizvoditi kvalitetnije i sitnije brašno, a i to što on odvaja brašno od griza i mekinja pa će biti i bolja iskoristivost. Uz nova ulaganja, idu i novi planovi te stalno unapređivanje poslovanja.

Lakše je proizvoditi nego prodavati

Najjednostavnije je posijati. Poduzetništvo je ipak drukčije. Ja ne vozim robu u silose i na piste, svaki kilogram prodam zapakiran u svom dvorištu i prodaja traje cijele godine. Objekt za preradu i doradu mi je blizu, preko puta kuće pa mogu raditi od ujutro do mraka, odnosno kad god imam vremena“, govori ističući kako je najveći izazov nesređeno tržište jer je mnogo lakše proizvoditi nego prodavati.

Kod Miladinovića se prodaja obavlja čitave godine

Vidio sam kako su to Slovenci riješili – kratki lanci opskrbe su im odlično uređeni. Njihovi poljoprivrednici proizvode za vrtiće, škole, domove umirovljenika… i nije im prodaja problem, nego ne mogu proizvesti dovoljne količine pa, na sreću, kupuju i od nas“, kaže i naglašava da je i dalje pun planova. Sljedeći korak je otvaranje internetske stranice i stvaranje brenda. Svoje će proizvode prodavati pod nazivom Ceres te će imati dvije linije – zelenu u kojoj će proizvoditi sjemenje za zelenu gnojidbu te bijelu liniju – proizvodnju brašna i zrnja za ljudsku prehranu.

Kaže kako će taj, poduzetnički dio prepustiti kćeri, sinu i ostalim članovima obitelji, a on će se više baviti radom u polju.

Neka i oni malo osjete kako je biti poduzetnik, možda dođu do kakve nove ideje, više glava može više toga smisliti. I tržište se mijenja, ekološki se proizvodi sve više traže. Kad sam počinjao, ekološki proizvedene žitarice kupovali su uglavnom ljudi koji su imali zdravstvene probleme, a sada je to trend i mislim da je u takvim proizvodima budućnost“, zaključio je Miladinović.

Iako je svaki korak svoje proizvođačko-poduzetničke pustolovine pomno isplanirao, nije baš sve moguće predvidjeti pa mu nekad prođe i godina dana od ideje do krajnje realizacije. Ističe kako još uvijek uživa biti na polju, hodati prirodom, sresti divlju životinju na njivi i zadovoljstvo mu je gledati biljke kako napreduju te na taj način, kako kaže, “odmara i dušu i tijelo i mozak“.


Fotoprilog

Izvor: agroklub.com