Početna / Novosti / Nacrt prijedloga Uredbe o zakupu šumskog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske na Savjetovanju s javnošću

Nacrt prijedloga Uredbe o zakupu šumskog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske na Savjetovanju s javnošću

Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj u svibnju 2019. donijela Uredbu o zakupu šumskog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske, na temelju koje se šumsko zemljište može dati u zakup radi korištenja u svrhu: pašarenja; odmora, rekreacije i sporta; postavljanja pomičnih naprava, reklamnih panoa, štandova, montažno-demontažnih tendi te privremenih kioska i drugih građevina gotove konstrukcije građevinske (bruto) površine do 15 m² te osnivanja i uzgajanja kultura kratkih ophodnji.

Ministarstvo poljoprivrede je pristupilo izradi prijedloga nove Uredbe s ciljem u potpunosti zadovoljavajućeg i učinkovitog provođenja zakupa šumskog zemljišta u propisane svrhe, a poglavito u svrhu pašarenja bitnog za razvoj i opstojnost stočarstva te s ciljem davanja u zakup najveće moguće prihvatljive površine šumskog zemljišta, a sve u skladu s potrebama poljoprivrednih proizvođača. Pružit će se maksimalni resursi koji su potrebni za povećanje opsega i učinkovitosti poljoprivredne proizvodnje.

Posebno značajno za istaknuti u okviru novih izmjena jest da će u ovisnosti o mjerljivim proizvodnim rezultatima biti moguće na istoj površini produljiti ugovor o zakupu na daljnjih deset godina, čime će se dodatno poticati poljoprivredna proizvodnja u ruralnom području. Predložena je mogućnost obročne otplate dospjelog duga i zakupnine po osnovi korištenja šumskog zemljišta kao i mogućnost privremene odgode plaćanja zakupnine u posebnim okolnostima. Posebno pozitivan učinak ovoga novog akta je sigurnost zakupnika.

Savjetovanje s javnošću je otvoreno do 20. svibnja 2020. pa Vas pozivamo na konstruktivan i promišljen pogled na sadržaj ovoga akta, vidljiv na poveznici.

Izvor: poljoprivreda.gov.hr

Check Also

ODRŽAN LAG VAŠAR U KEŠINCIMA U OKVIRU PROJEKTA “NAŠE DOMAĆE”

U sklopu manifestacije „Bablje ljeto u Kešincima” – 5. Grahijade pod nazivom „Dobar grah daleko …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *