Početna / Novosti / Obavijest dobavljačima LAG-a “Strossmayer” o obvezi izdavanja e-Računa od 1. srpnja 2019.

Obavijest dobavljačima LAG-a “Strossmayer” o obvezi izdavanja e-Računa od 1. srpnja 2019.

Ovim putem, obavještavamo javnost da sukladno Zakonu o elektroničkom izdavanju računa u javnoj nabavi („Narodne novine“ broj 94/18.) i u skladu s Direktivom Europskog parlamenta 2014/55/EU, od 1. srpnja 2019. stupa na snagu obveza izdavanja elektroničkih računa prema obvezniku javne nabave, i to za sve robe, usluge i radove koji su nabavljeni u postupcima javne nabave, uključujući i jednostavne nabave, te nabave putem narudžbenica.

Povodom toga, želimo skrenuti pozornost da su od 1. srpnja 2019. godine, izdavatelji računa obvezni prema obvezniku javne nabave izdavati i slati elektroničke račune i prateće isprave sukladno europskoj normi, a obveznik javne nabave obvezan je zaprimati, obrađivati te izvršiti plaćanje elektroničkih računa i prateće isprave. LAG “Strossmayer” kao obveznik javne nabave, odnosno naručitelj, od 1. srpnja 2019. godine ne smije, sukladno navedenom zakonu, zaprimiti papirnati račun jer neće moći više po njemu postupiti.

Račun koji stigne u papirnatom obliku bit će vraćen dobavljaču i neće moći biti plaćen (ističemo da se niti skenirani račun u PDF obliku i dostavljen mailom ne smatra e-Računom). Stoga, obavještavamo sve subjekte koji ispostavljaju račune prema LAG-u “Strossmayer” da od 1. srpnja 2019. godine moraju imati ugovorenu mogućnost slanja e-Računa.

Jedini računi koje će LAG “Strossmayer” od 1. srpnja 2019. godine moći prihvatiti kao pravovaljane, su računi izdani u elektroničkom obliku sukladno europskoj normi posli putem informacijskog posrednika i koji su dostavljeni LAG-u “Strossmayer” putem centralne platforme za razmjenu e-Računa koji vodi FINA u svojstvu centralnog informacijskog posrednika, a na koju su se dužni povezati ostali informacijski posrednici.

Za slanje elektroničkih računa dobavljači mogu odabrati bilo kojeg registriranog informacijskog posrednika koji djeluje u Republici Hrvatskoj.

Check Also

Javni poziv za iskaz interesa osnivača školskih ustanova za sudjelovanje u Programu školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka za 2022. godinu

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je danas, 1. rujna 2022. Javni …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *