Početna / Novosti / OD FARME DO DUĆANA NAJKRAĆI PUT PRELAZE DOMAĆA JAJA!

OD FARME DO DUĆANA NAJKRAĆI PUT PRELAZE DOMAĆA JAJA!

Dolazi vrijeme Uskrsa i polako se kupuju namirnice za blagdanski stol, a jedna od osnovnih namirnica su upravo jaja. Da bi potrošači kupujući jaja mogli saznati u kojoj su državi i u kojim uvjetima proizvedena potrebno je pročitati jedinstveni registracijski broj na jajetu koji sadrži sve te informacije. Lako ga je pročitati, a sastoji se od broja koji označava način uzgoj, koda za zemlju podrijetla i identifikacijskog broja gospodarstva.
A = način uzgojaB = zemlja podrijetlaC = identifikacijski broj gospodarstva
0 = ekološki uzgojHR = HRVATSKA 
1 = slobodni uzgojAT = AUSTRIJA 
2 = stajski ili podni uzgojPL = POLJSKA 
3 = kavezni uzgoj.  

Osim jedinstvenog registracijskog broja, dodatnu pomoć pri odabiru domaćih jaja pruža znak Jaja hrvatskih farmi. Znak se koristi za svježa konzumna jaja snesena od kokoši nesilica u Republici Hrvatskoj.

Svaki potrošač koji kupi pakiranje jaja koje na ambalaži ima znak Jaja hrvatskih farmi može putem aplikacije dostupne na https://jaja.hapih.hr/ ukucavanjem jedinstvenog registracijskog broja na jajetu dobiti osnovne informacije njegovog značenja.

Pogledajte animirani film koji će odgovoriti na sva vaša pitanja. https://poljoprivreda.gov.hr/vijesti/od-farme-do-ducana-najkraci-put-prelaze-domaca-jaja/4551

Check Also

LAG VAŠAR U SKLOPU PRODAJNOG SAJMA MALIH ŽIVOTINJA U ĐAKOVU

Dana 21.11.2021. godine s početkom u 9:00 h u dvorišnom prostoru DVD-a Đakovo, Splitska 21 …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *