Početna / Novosti / Pčelarima isplaćeno 17,2 milijuna kuna – u potpunosti iskorištena omotnica

Pčelarima isplaćeno 17,2 milijuna kuna – u potpunosti iskorištena omotnica

Završena je obrada i isplata svih zaprimljenih zahtjeva za pčelarsku godinu 2019. u okviru provedbe mjera Nacionalnog pčelarskog programa za razdoblje od 2017. do 2019. godine. 
Ukupan iznos raspoloživih sredstava predviđen omotnicom za 2019. godinu u potpunosti je iskorišten te je Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju isplatila sredstva korisnicima u ukupnom iznosu od 17.227.756,48 kuna.

Navedene brojke rezultat su pomno osmišljenih i provedenih sedam mjera iz Nacionalnog pčelarskog programa koji je okosnica za stvaranje uvjeta za bolji položaj pčelarstva u Republici Hrvatskoj te osnova za povećanje konkurentnosti u pčelarskom sektoru. Sve mjere koje se provode u suradnji s pčelarima osnažuju ovu gospodarsku granu i potiču razvoj ruralnih prostora.


„Udruživanje, dobra organizacija i suradnja među proizvođačima možda se najbolje vidi upravo kod naših pčelara koji su školski primjer kako se uz dobru volju i dobre namjere može postići zavidan uspjeh. Od prošle godine med hrvatskih pčelara pakira se u nacionalnu staklenku za med, a svakoj staklenki meda može se putem jedinstvene i neponovljive brojčane oznake provjeriti podrijetlo i proizvođač. Inicijativu je pokrenuo Hrvatski pčelarski savez, a Ministarstvo poljoprivrede uključilo se u realizaciju jer smo prepoznali dodanu vrijednost koju će hrvatski med dobiti ovakvim načinom promocije, ali i zaštite i proizvođača i potrošača.  Kontinuirano pomažemo hrvatskim pčelarima, olakšavamo im proizvodnju i pokrivamo dio troškova, a sustavno radimo i na promociji domaćeg meda. Pčelarstvo je uvršteno u sustav dodjele kvote za potrošnju plavog dizela pa pčelari po selećoj jedinici imaju pravo na 450 litara goriva.“
– izjavila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Izvor: www.apprrr.hr

Check Also

ODRŽANA UVODNA KONFERENCIJA PROJEKTA SURADNJE LAG-ova – LAG ,,STROSSMAYER”

U Valpovu je 7. listopada 2020. godine održana uvodna konferencija projekta suradnje “Naše domaće” kojeg …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *